Dobro došli!

Prema podacima eVisitora i integrirano eCrewa koje je objavila Hrvatska turistička zajednica, otok Vir je četvrta najuspješnija turistička destinacija po ostvarenim noćenjima u Hrvatskoj, dok je za period od siječnja do kraja kolovoza Vir na  visokom 7. mjestu u elitnih „top 10“ destinacija u Hrvatskoj s brojem od 2.179.958 turistićkih noćenja.

2179958

ukupno noćenja

od sijećnja do rujna 2019.

1121185

domaći gosti

od sijećnja do rujna 2019.

1.98%

porast noćenja

u odnosu na 2018. godinu.

2.86%

porast noćenja

u odnosu na kolovoz 2018. godine.

Vir je otok koji ćete uvijek iznova otkrivati!

Za Vas smo pripremili slijedeće korisne informacije:

Destinacija

Vir je otok u Hrvatskoj okružen brojnim sjevernodalmatinskim otocima, udaljen je 23km ili samo 20 minuta vožnje od regionalnog centra, grada Zadra; te 10 minuta vožnje od povijesnog grada Nina. Od 1976. godine spojen je s kopnom lučkim mostom, čime je Vir postao sastavnim dijelom kopna. Mostarina za prelazak preko virskog mosta se ne naplaćuje.

Saznajte više...

Plaže

Virske plaže odlikuje besprijekorna čistoća i izvrsna kvaliteta mora. Cijeli otok Vir je jedna velika plaža, a brojne virske uvale skrivaju još neotkrivene čari netaknute prirode. Plaže su većim dijelom smještene uz borovu šumu, okružene mediteranskim biljem. Vjerujemo da će svatko od Vas pronaći svoju idealnu romantičnu plažu za nezaboravan ljetni odmor.

Saznajte više...

Privatni smještaj

Turistička ponuda Vira je isključivo bazirana na privatnom smještaj u obiteljskim pansionima, modernim apartmanima kao i najmu čitavih kuća za ugodan i opuštajući ljetni odmor. Otok Vir još uvijek nije mjesto velikih hotela i disko klubova, ali je mjesto dobrih restorana i atraktivnih koktel barova. Osim navedenog atraktivan je i smještaj u kampovima.

Saznajte više...
directions_bike

Aktivni odmor

Iz godine u godinu sve više ljubitelja cikloturizma toplo preporuča odlazak na Vir, što iz razloga adrenalinske zabave po bajkovitom virskom predjelu zadarskog arhipelaga i time što dobro znaju da ih tu čeka srdačna dobrodošlica, osvježenje i okrijepa u nekim od brojnih virskih restorana. Najpoznatija je, već tradicionalno, godišnja biciklijade na relaciji Zadar-Vir popraćena bogatom tombolom i nagradama.

Saznajte više...

Kako stići do nas?

Do Zadarske županije i Zadra vodi brzi sustav A1 autoceste. A1 je glavna hrvatska autocesta koja se uključuje na europske koridore V i X, te u konačnici vodi put Ljubljane, Beča, Budimpešte, Beograda, odnosno Istanbula i Atene. Zračni promet se odvija preko Zračne luke Zadar koja je udaljena 35km od Vira. Pomorskim putem razgranat je trajektni, katamaranski i brzobrodski sustav veza i direktna veza Zadar-Ancona. 

Saznajte više...

Dobro je znati!

 - za dolazak svim državljanima EU biti će dovoljna osobna iskaznica.
- službena valuta za plaćanje je hrvatska kuna (HRK).
- za ulazak u Hrvatsku vaš kućni ljubimac mora imati mikročip, veterinarsku potvrdu o cjepljenju protiv bjesnoće i putovnicu.
- alternativa za naplatne državne autoceste, je sustav paralelnih državnih nenaplatnih cesta kojima također možete brzo stići do Vira.
- jedinstveni broj hitne službe je 112

Saznajte više...

Otok Vir najuspješnija turistička destinacija na Jadranu
12Srpanj

OTOK VIR - NAJUSPJEŠNIJA TURISTIČKA DESTINACIJA!

Otok Vir je najposjećenije turističko odredište na Jadranu, što otok svrstava u elitnu turističku destinaciju u Hrvatskoj!

Izvor: Otok-Vir / 12.07.2020.

TURISTIČKA SEZONA U VRIJEME KORONAVIRUSA

Za odlazak na ovogodišnji odmor provjerite postoji li ograničenje putovanja. U nekim zemljama dopušteno je putovanje samo u određene svrhe, dok u turističke svrhe putovanja nisu dozvoljena. Otok Vir je od početka izbijanja epidemije COVID-19 "Corona free" zona. Opširnije u članku: Savjeti i vladina ograničenja za putovanja, te aktualne mjere unutar Europe.

Izvor: Otok-Vir / 02.06.2020.

Ive Bašić - povijesničar otoka Vira
NOSTALGIČAR, SANJAR I ZALJUBLJENIK U SVOJ OTOK

U pravu su oni koji za profesora Ive Bašića kažu da je nostalgičar, sanjar i zaljubljenik u svoj otok. Svojim neumornim radom poklanja viranima i budućim naraštajima čistu povijest njihovih predaka. Vir profesora Ive Bašića je Vir susretljivosti, srdačnosti, povijesnog bogatstva i neumitnog integriteta. Djela Ive Bašića odražavaju kontinuitet na najbolji način – autor neumorno stvara, ali ne za sebe, nego za svoje Virane koji prepoznaju, cijene i ponose se njegovim radom.

Izvor: Otok-Vir / 08.03.2020.

Nina Dom Agencija za Nekretnine

oglas

TRAŽITE DOM IZ SNOVA?

Mi smo vodeća agencija za nekretnine u Zadarskoj županiji, sa uredima u Zadru, Viru i Privlaci. U našoj ponudi imamo kuće, stanove, apartmane, zemljišta i poslovne prostore. Obratite nam se sa povjerenjem.

eVisitor

INFORMACIJSKI SUSTAV

ZA PRIJAVU I ODJAVU TURISTA

VIR JE ODLIČAN PRIMJER ODRŽIVOG RAZVOJA

Povodu Svjetskog dana turizma, jedne od najvažnijih i ključnih gospodarskih grana u Hrvatskoj, upravo je u Villi Lanterna, u organizaciji Poslovnog dnevnika i Večernjeg lista, održana druga konferencija pod nazivom Turizam i urbanizam. Otok s dva lica – Vir, proteklo se desetljeće nametnuo kao primjer izvrsnog upravljanja destinacijom.

Izvor: Večernji.hr / 27.09.2019.

VAŽNE INFORMACIJE ZA PRIVATNE IZNAJMLJIVAČE!

Opća pravila i postupak kod pojave bolesti u gosta u turističkom smještajnom objektu u vrijeme pandemije COVID-19, te ostali savjeti po pitanju ulaska stranih državljana u RH, te dezinfekcije i čišćenja turističkog smještajnog objekta. Opširnije pročitajte u rubrici Dokumentacija TZO Vir

Izvor: Otok-Vir / 20.06.2020.

Općina Vir dobila nagradu za doprinos razvoju hrvatskog turizma u 2019. godini od HGK-a i Večernjeg lista
27Rujan

VELIKO PRIZNANJE

Općina Vir dobila nagradu za doprinos razvoju hrvatskog turizma u 2019. godini od HGK-a i Večernjeg lista.

Izvor: Antena Zadar

VIRSKA PRIĆA ZA PAMĆENJE

Reportaža o otoku Viru Kažimira Škrbića i Stipe Suraća proglašena najboljom u svim izdanjima National Geographica!

Izvor: Zadarski.hr / 28.09.2017.

Tijedan mobilnosti na Viru
02Listopad

TJEDAN MOBILNOSTI

Biciklijada od Zadra do Vira okupila je više od 500 sudionika, a održana je kao promocija Europskog tjedna mobilnosti i kampanje "Krećite se s nama".

Izvor: Lokalni.hr

Kamp Lolo Vir

KAMP LOLO

Radovanjica, Otok Vir

oglas

OD IZOLACIJE DO NAJPOŽELJNIJE TURISTIČKE DESTINACIJE

Od prvog potvrđivanja slučaja koronavirusa u Hrvatskoj do aktivacije lokalnog Stožera civilne zaštite Općine Vir i zatvaranja Virskog mosta, pa sve do njegovog ponovnog otvaranja, popuštanja mjera i priprema za nadolazeću turističku sezonu. Opširnije

Izvor: Otok-Vir / 05.06.2020.

KAŠTELINA NA OTOKU VIRU BISER JE VENECIJANSKE OBRAMBENE ARHITEKTURE

Otok Vir u krilu golemih betonskih apartmana skriva pravi biser – mletačku utvrdu pod nazivom Kaštelina. Utvrda Kaštelina nalazi se na malenom rtu Kozjak, a sastoji se od dvije kule i zida kojima je pregrađen rt. Namjera je bila jasna: utvrda je služila za zaštitu stanovništva otoka od iznenadnog napada Osmanlija.

Izvor: Sibenik.in / 19.05.2018.


VIR UŽIVO

LiveStream kamere prikazuju, upravo sada, snimke s nekoliko  najzanimljivijih lokacija na otoku Viru:

Pogled na plažu Jadro

Plaža Jadro nalazi se na južnoj strani otoka. Ovo je glavna plaža i jedna od najsadržajnijih na otoku. Ova lokacija nudi iznimno bogatu ugostiteljsku ponudu u restoranima i beach barovima gdje u hladu možete uživati u ponudi raznih jela i osvježavajućih pića od sokova, kava, koktela ili sladoleda.

Pogled na Trg svetog Jurja

Trg svetog Jurja je mjesto svih događanja i turističkih atrakcija i to bilo da se radi o Adventu, dočeku Nove godine, brojnim manifestacijama poput "Virskog ljeta", praćenju sportskih događaja sve se to odvija upravo na ovom trgu.  Na ovoj lokacija nalazi se Općina Vir i Turistička zajednica Općine Vir.

Pogled na plažu Donja Prezida

Plaža Donja Prezida nalazi se na jugoistočnom dijelu otoka Vira. Izrazito zanimljiva zbog toplih morskih struja i blizine velikog broja privatnih moderno uređenih apartmana. Drvoredi, palme i klupe za odmaranje postavljeni su duž cijele obale. Ova plaža omiljeno je odredište obitelji s djecom.

MTB i treeking staza VIR

Kružna ruta stvorena za sve koji su ikada željeli okružiti biciklom jedan cijeli otok - otok Vir!

Službena oznaka: MTB - 19 VIR

Staza:
27.5km

Napor:
1/3

Uspon:
215m

Ovom stazom će biti oduševljeni MTB i trekking biciklisti koji žele spojiti razgledavanje otoka i rekreaciju. Staza s nekoliko kraćih, blažih uspona zaokružuje cijeli otok Vir i pruža lijep uvid u sve prirodne ljepote. Prolazak kroz pješčane plaže, makadamske puteve s panoramom i presjekom razlike sjevernog i južnog dijela otoka čine ovu vožnju vrlo atraktivnom. Ako k tome dodamo i pogled s najviše točke otoka Vira na južni dio otoka Paga i zadarski arhipelag, užitak je zajamčen.

Ova karta i prateće informacije namijenjeni su isključivo za asistenciju biciklistima u njihovom odabiru ruta za vožnju po Viru. Odgovornost je svakog pojedinog vozača da ostane na oprezu cijelo vrijeme bilo da se radi o samoj ruti, pješacima i drugom obliku prometa na ruti te potencijalnom sukobu poradi zajedničke uporabe prostora. Vozači bi trebali uvijek voziti s brigom za vlastitu sigurnost kao i sigurnost svih ostalih korisnika ruta. Odričemo se svake odgovornosti za gubitak, štetu ili ozlijede koje se mogu desiti duž puta, a Vi prihvaćate da ste za sami odgovorni za sebe i druge preuzimanjem niže navedene karte ili GPS podataka (koordinata) MTB staze na Viru.

Kartagps_fixedGPS / MTB-19 VIR

Pozivamo Vas da sve virske staze za "cestovni biciklizam", te "rekreaciju i obitelj", kao i ostale staze za vožnju po Zadarskoj županiji, pogledate na internet stranici Zadar Bike Magic Turističke zajednice Zadarske županije. Za preuzimanje je dostupna i aplikacija za Vaš android ili iOS mobilni uređaj.


VIR I OKOLICA

Pitate se ... kamo otići na izlet? U prelijepoj Hrvatskoj tako je lako pronaći svoje omiljeno izletište i stvoriti najljepša sjećanja. Ovo su samo neka od omiljenih izletiša koja se svakako isplati posjetiti, a nalaze se nedaleko od Vira. Opširnije možete saznati u rubrici - Izleti s Vira.

Nacionalni park Kornati

KORNATI


Nacionalni park Kornati sastoji se od 89 otoka, otočića i hridi. Obiluje prirodnim i kulturnim posebnostima. Za posjet najljepše je iskustvo obilaska izletničkim brodom.


www.np-kornati.hr

Nacionalni park Plitvicka jezera

PLITVIČKA JEZERA


Nacionalni park Plitvička jezera najstariji su i najveći nacionalni park Republike Hrvatske. Svojom iznimnom prirodnom ljepotom ovo je područje oduvijek privlačilo zaljubljenike u prirodu.


www.np-plitvicka-jezera.hr

Nacionalni park Paklenica

PAKLENICA


Zbog svoje jedinstvene prirodne osnove, izuzetnih geomorfoloških oblika i veličanstvenih šuma, prostor Velike i Male Paklenice već je 1949. g. proglašen nacionalnim parkom.


www.np-paklenica.hr

Nacionalni park Krka

KRKA


Nacionalni park Krka smješten je na području Šibensko-kninske županije i obuhvaća površinu od 109 km² najljepšeg toka rijeke Krke i donji tok rijeke Čikole.


www.npkrka.hr

Ravni Kotari i Park Prirode Vransko jezero

VRANSKO JEZERO


Ravni Kotari i Park prirode Vransko jezero. Najveće prirodno jezero i jedno od najvećih močvarnih područja u mediteranskoj Hrvatskoj. Utočište ugroženim pticama, zimovalište za oko 100.000 ptica vodarica.


www.pp-vransko-jezero.hr

Grad Zadar

Grad ZADAR


Grad iznimne 3000-ljetne povijesti i izuzetno vrijednog kulturnog naslijeđa, grad koji će Vam uvijek iznova ponuditi nešto novo i posve originalno.


www.zadar.travel

Grad Nin

Grad NIN


Nin ima uzbudljivu prošlost i prekrasnu sadašnjost. Sve njegove priče i spomenici, sva njegova ljepota i prirodna bogatstva tu su da u njima uživate i pronađete toliko potrebnu radost, zdravlje i duševno zadovoljstvo.


www.nin.hr

Park prirode Telašćica

TELAŠĆICA


Uvala Telašćica smještena je u središnjem dijelu istočne obale Jadranskog mora, u jugoistočnom dijelu otoka Dugi otok. Parka prirode Telašćica je područje bogato suprotnostima, tihim i mirnim plažama i položenom obalom s jedne strane i divljim strmim klifovima s druge strane.


www.pp-telascica.hr


Gradovi prijatelji Vira