Registracija u sustav eVisitor

Informacijski sustav za prijavu i odjavu turista


VAŽNA OBAVIJEST TZO VIR

Zbog situacije s koronavirusom iz Ministarstva turizma naglašavaju kako registraciju u eVisitor ne treba raditi osobno, već putem emaila. Iz virskog Ureda Turističke zajednice napominjemo kako zbog pandemijskih okolnosti i lakše kontrole kretanja stanovništva, Virani trebaju prijaviti u sustav eVisitor sve goste/turiste – prijatelje, rodbinu – koje primaju iz Zadra, Rijeke, Zagreba i drugih mjesta.

EVO UPUTA ZA VLASNIKE KUĆA ZA ODMOR TE STANOVNIKE OPĆINA I GRADOVA U VEZI PRIJAVE GOSTIJU U SUSTAV eVISITOR

Iz Ministarstva turizma Republike Hrvatske obavještavaju kako je zbog izvanredne situacije u vezi koronavirusa, registracija u eVisitor sustav prilagođena za sljedeće kategorije obveznika: NOVI KORISNICI kuća za odmor te STANOVNICI općina i gradova koji primaju goste. Iznimno, do normalizacije situacije, nije potrebno osobno dolaziti u urede turističke zajednice za potrebe registracije u eVisitor sustav, pa je prvu registraciju moguće obaviti na sljedeća dva načina:

1. Obveznik može svojoj nadležnoj turističkoj zajednici poslati zahtjev za registraciju u eVisitor sustav sve potrebne dokumentacije putem emaila. Dokumentacija koja je potrebna za registraciju se može skenirati ili slikati, a potrebna dokumentacija je: 
- vlasnici kuća/stanova za odmor šalju kupoprodajni ugovor, izvadak iz zemljišnih knjiga ili katastra, rješenje o nasljeđivanju ili slično.
- stanovnici općine ili grada šalju osobnu iskaznicu (podaci koji moraju biti vidljivi su ime, prezime, OIB i adresa prebivališta). Kada turistička zajednica povratno javi obvezniku da je registriran, obveznik se može prijaviti u eVisitor sustav putem NIAS-a (eGrađani).

2. Obveznik može svojoj nadležnoj turističkoj zajednici poslati zahtjev za registraciju u eVisitor sustav sve potrebne dokumentacije putem emaila. Dokumentacija koja je potrebna za registraciju se može skenirati ili slikati, a potrebna dokumentacija je: 
- vlasnici kuća/stanova za odmor šalju kupoprodajni ugovor, izvadak iz zemljišnih knjiga ili katastra, rješenje o nasljeđivanju ili slično.
- stanovnici općine ili grada šalju osobnu iskaznicu (podaci koji moraju biti vidljivi su ime, prezime, OIB i adresa prebivališta). Dodatno, obveznik treba dostaviti i svoj broj mobilnog telefona.

Turistička zajednica će obvezniku poslati korisničko ime i TAN listu emailom, a lozinku putem SMS poruke ili telefonskim pozivom. Sve obveznike koji su na ovaj način registrirani u eVisitor sustav, turističke zajednice trebaju posebno evidentirati kako bi ih se pozvalo na potvrdu registracije kada će za to biti omogućeni uvjeti. Iz Ministarstva turizma ističu kako stanovnici općina/gradova koji primaju goste ne plaćaju turističku pristojbu. Jednako tako, vlasnici kuća/stanova za odmor (vikendaši) turističku pristojbu plaćaju samo tijekom sezone (15. lipnja do 15. rujna), što znači da u trenutnom razdoblju nisu u obvezi plaćati turističku pristojbu.

Također, napominjemo kako zbog pandemijskih okolnosti i lakše kontrole kretanja stanovništva, Virani trebaju prijaviti u sustav eVisitor sve goste – prijatelje, rodbinu – koje primaju iz Zadra, Rijeke, Zagreba i drugih mjesta. Za sve dodatne informacije slobodno nam se obratite direktno u Turistički ured Vir.